ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ

Τι είναι οι θερμοστατικές κεφαλές;

Είναι ένας ‘θερμοστάτης’ που τοποθετείται στο θερμαντικό σώμα και μπορεί να ελέγξει ξεχωριστά τη θερμοκρασία κάθε χώρου που βρίσκεται το αντίστοιχο θερμαντικό σώμα.

Οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι το ίδιο;

Όχι, θερμοστατική βαλβίδα και κεφαλή είναι δύο διαφορετικά πράγματα που εγκαθίστανται μαζί.

Χρειάζεται να αλλάξω τα εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα για να έχω θερμοστατικές κεφαλές;

Όχι, μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα θερμαντικά σώματα, είτε παλαιού τύπου είτε νέα. Θα πρέπει όμως να αλλάξει ο διακόπτης και να τοποθετηθεί νέος θερμοστατικός διακόπτης.

Ο έλεγχός τους πως γίνεται;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών θερμοστατικές κεφαλές όπου μπορεί να ελεγχθεί είτε χειροκίνητα σε κάθε σώμα ξεχωριστά είτε μέσω Bluetooth αλλά και μέσω smartphone, με Wi-Fi μέσω μιας κεντρικής μονάδας, το αποτέλεσμα της εξοικονόμησης είναι όμως παρόμοιο.

Σε ένα σπίτι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα σώματα κεφαλές ή θα γινόταν και στα μισά;

Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνεται να εγκατασταθούν σε όλα, όμως γίνεται και σε λιγότερα σε περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε συγκεκριμένους χώρους.

Αξίζει να ξοδέψω χρήματα για θερμοστατικές κεφαλές στα σώματά μου;

Ασφαλώς και αξίζει γιατί πρόκειται για επένδυση, καθώς όχι μόνο θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας ξεχωριστά και την ανάλογη θερμική άνεση καθώς και σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης, αφού τα σώματα θα κλείνουν ένα ένα μόλις πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, κάνοντας το λέβητα πετρελαίου ή αερίου ή την αντλία θερμότητας να λειτουργεί λιγότερο και να σβήνει.

Για να δείτε τις θερμοστατικές κεφαλές πατήστε εδώ.

 

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΧΩΡΟΥ

Ένας θερμοστάτης στο σπίτι μου είναι αρκετός;

Συνήθως ένας θερμοστάτης σε ένα σπίτι είναι αρκετός αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε περίπτωση που έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση η θέρμανση και η αποθέρμανση του χώρου γίνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και καλό θα ήταν ο κάθε χώρος να ελέγχεται ξεχωριστά, με ένα θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο. Σπίτια με περισσότερα τετραγωνικά θα πρέπει να χωριστούν σε περισσότερες από μία ζώνη για χώρους που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά. Επίσης, στις μεζονέτες μπορεί να μπεί ένας θερμοστάτης ανά επίπεδο (προσοχή στην εσωτερική σκάλα που λειτουργεί σαν καμινάδα για τη θέρμανση).

Υπάρχει συγκεκριμένη θέση που πρέπει να τοποθετηθεί;

Οι θερμοστάτες χώρου πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικό τοίχο, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων από το θερμαντικό σώμα και οπωσδήποτε σε θερμαινόμενο χώρο και όχι σε μη θερμαινόμενους διαδρόμους ή σε απολήξεις εσωτερικής σκάλας.

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες είναι καλύτεροι από τους αναλογικούς;

Ναι, οι ψηφιακοί θερμοστάτες έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στη θερμοκρασία, μικρότερο διάστημα ON/OFF από τη θερμοκρασία που ζητάμε και κάποιοι έχουν προσαρμοστικότητα σε σχέση με τη θέση που βρίσκονται (PID).

Είναι της μόδας οι Wi-Fi θερμοστάτες ή όντως επιτυγχάνεις μεγαλύτερη εξοικονόμηση;

Και τα δύο. Με τους θερμοστάτες Wi-Fi έχουμε για παράδειγμα τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τη θέρμανση σε μία εξοχική κατοικία που πρόκειται να επισκεφτούμε. Αν όμως είναι σε κύρια κατοικία με σχετικά σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ένα καλός θερμοστάτης χωρίς WiFi θα μας εξυπηρετήσει το ίδιο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού θερμοστάτη που πρέπει να έχω υπόψιν κατά την αγορά του;

Να είναι σίγουρα ψηφιακός, από γνωστή αντιπροσωπεία, να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του τουλάχιστον ανά 0,5°C, να διαθέτει PID. Προαιρετικά είναι οι διάφορες δυνατότητες προγραμματισμού, Wi-Fi κλπ.

Για να δείτε τους θερμοστάτες χώρου πατήστε εδώ.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ/ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Τι είναι η αντιστάθμιση σε ένα λεβητοστάσιο;

Αντιστάθμιση σε ένα λεβητοστάσιο, είναι η αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού που φεύγει από το λέβητά μας για να πάει στα σώματα ή την ενδοδαπέδια ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι μια πάρα πολύ κρύα νύχτα του χειμώνα τα καλοριφέρ μας με ένα νερό 55 °C από το λέβητα δεν θα επαρκούν για να θερμάνουν το σπίτι. Αντίθετα μια ήπια μέρα του χειμώνα ένα νερό από το λέβητά μας θερμοκρασίας 75 °C είναι απλά σπατάλη χρημάτων υπερθερμαίνοντας άσκοπα τα σώματα και το χώρο. Η αντιστάθμιση λοιπόν, λαμβάνοντας την εξωτερική θερμοκρασία κάθε στιγμή ρυθμίζει με σωστό τρόπο το νερό του λέβητα ώστε να πηγαίνει στα σώματά μας τόσο ζεστό  όσο ακριβώς χρειάζονται για να ζεστάνουν τον χώρο μας, ούτε πιο κρύο ούτε πιο ζεστό, κάνοντας έτσι τη μέγιστη εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης.

Που τοποθετείται;

Τοποθετείται συνήθως στο λεβητοστάσιο, με τη χρήση μιας τρίοδης αναμικτικής βάνας με μοτέρ και ελεγκτή θερμοκρασίας, ο οποίος λειτουργεί με συσχετισμό της εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με τη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στα σώματα.

Κόστος εγκατάστασης;

Το κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, π.χ. πόσο μεγάλη είναι η εγκατάσταση, πόσο πολύπλοκη κλπ. και ξεκινάει από περίπου 300 € και μπορεί να φτάσει μέχρι 1,5 - 2 χιλιάδες €.

Απόσβεση αγοράς και εγκατάστασης;

Η απόσβεση είναι δεδομένη, ειδικά στη Χώρα μας όπου ο καιρός αφενός είναι ήπιος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αφετέρου έχει μεγάλες διακυμάνσεις ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Όσο πιο πολλά δωμάτια, ορόφους και προσανατολισμούς έχει ένα σπίτι, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης. Τέλος, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα παλαιότερα χρόνια εγκαθιστούνταν πολύ μεγαλύτερα συστήματα θέρμανσης (μεγάλος λέβητας, μεγάλα σώματα κλπ.) από ότι πραγματικά χρειαζόταν το κτίριο, η εξοικονόμηση που θα φέρει σε τέτοια κτίρια μια αντιστάθμιση θα φανεί αμέσως, από την πρώτη κιόλας σεζόν θέρμανσης , ενώ η απόσβεση μπορεί να έρθει και σε δύο μόλις σεζόν.

Υπάρχουν διάφορες αντισταθμίσεις;

Υπάρχει η εξωτερική αντιστάθμιση που προαναφέραμε, δηλαδή η ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού στα σώματα ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, υπάρχει όμως και η ρύθμιση του νερού στα σώματα ανάλογα με τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει το κάθε δωμάτιο σε σχέση με τη θερμοκρασία που ζητάμε στο θερμοστάτη του δωματίου, γνωστή και ως εσωτερική αντιστάθμιση. Τέλος, υπάρχουν και οι συνδυασμένες αντισταθμίσεις, που είναι ένα μίγμα εξωτερικής αντιστάθμισης μαζί με έξυπνους θερμοστάτες, που μαθαίνουν την αδράνεια του κάθε δωματίου ξεχωριστά και εκτελούν εσωτερική αντιστάθμιση με προηγμένο λογισμικό, χαρίζοντας στον χρήστη μέγιστα αποτελέσματα εξοικονόμησης.

Γιατί ξεχωρίζουν οι αντισταθμίσεις της ESBE;

Οι αντισταθμίσεις ESBE εκτός από την απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής της εξειδικευμένης στον χώρο Σουηδικής Εταιρείας, έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού: Κινητήρας και ελεγκτής είναι ένα σώμα, μικρό και συμπαγές, που τοποθετείται απευθείας επάνω στην τρίοδη ή τετράοδη βαλβίδα. Γρήγορη και απλή εγκατάσταση χωρίς βίδες σε τοίχους και ενδιάμεσα καλώδια.

Για να δείτε ελεγκτές αντιστάθμισης και θερμοκρασίας πατήστε εδώ.

 

ΒΑΝΑ ΦΟΡΤΙΟΥ

Τι είναι βάνα φορτίου;

Είναι θερμική βαλβίδα φορτίου πού χρησιμοποιείται σε εφαρμογές με λέβητες στερεών καυσίμων.

Που τοποθετείται;

Συνιστάται να τοποθετείται στην επιστροφή τού λέβητα. Τοποθετείται στην προσαγωγή μόνο εάν η ονομαστική θερμοκρασία ανοίγματος είναι πάνω από τούς 70 °C.

Γιατί να την εγκαταστήσω;

Γιατί η βαλβίδα φορτίου προσφέρει προστασία στον λέβητα από χαμηλές θερμοκρασίες επιστροφής με αποτέλεσμα την μείωση των επικαθήσεων πίσσας και την μακροζωία του λέβητα.

Κάνει εξοικονόμηση;

Ναι, γιατί φροντίζει να φθάσει ο λέβητας γρήγορα στην υψηλότερη θερμοκρασία καύσης με αποτέλεσμα υψηλή απόδοση καύσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Γιατί βάνα φορτίου της ESBE;

Γιατί τα προϊόντα ESBE σχεδιάζονται , αναπτύσσονται και κατασκευάζονται δίνοντας μεγάλη έμφαση, στην κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερης ενέργειας στην άνεση, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συστημάτων θέρμανσης και νερού χρήσης.

Για να δείτε τις βάνες φορτίου πατήστε εδώ.